F O R U M
- 06.02.2012, 20:42:56
Καλώς ορίσατε,
Επισκέπτης
. Παρακαλούμε
συνδεθείτε
ή
εγγραφείτε
.
Χάσατε το
email ενεργοποίησης;
Νέα:
Με κλικ
εδώ
, επιστρέφετε στο myamfilochia.gr!
myamfilochia.gr forum
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Βιβλία
Ένα βιβλίο για τον Evera και τον KGB!
« προηγούμενο
επόμενο »
Σελίδες:
[
1
]
Αποστολέας
Θέμα: Ένα βιβλίο για τον Evera και τον KGB! (Αναγνώστηκε 997 φορές)
lia
Full Member
Αποσυνδεδεμένος
Φύλο:
Ένα βιβλίο για τον Evera και τον KGB!
«
στις:
27.02.2007, 17:10:03 »
Λεονάρντο Ντα Βίντσι – Μυθιστόρημα
Mereskovski, Demetrio
Εκδόσεις Σμίλη
Επειδή χτες στη…μεταμεσονύκτια σεάνς συζητήσαμε λίγο αν η δημιουργία συνδέεται με την ευτυχία ή τη δυστυχία, τη χαρά ή τον πόνο κλπ, ήθελα να σας παρουσιάσω το βιβλίο που διαβάζω αυτές τις μέρες, για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. KGB, ο συγγραφέας είναι ρώσος εμιγκρές (καθότι αριστοκράτης και κινδύνεψε με τα οκτωβριανά) σε Γαλλία και Ιταλία. Έγραψε το βιβλίο νομίζω τη δεκαετία του 50 ή και νωρίτερα. Ανακάλυψα δε ότι θεωρείται από τους καλύτερους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών – και δεν είχα ιδέα.
Είναι ένα περίεργο μυθιστόρημα, γιατί αντί να πιάσει την ιστορία του Λεονάρντο και να τη διηγηθεί, ουσιαστικά διηγείται την ιστορία της Φλωρεντίας, όπου ζούσε ο Ντα Βίντσι σε ώριμη ηλικία, και μέσα σ’αυτό το κοινωνικο-πολιτικο-θρησκευτικό πλαίσιο (το οποίο κι αυτό είναι λίγο φλου ή μη γραμμικό μερικές φορές), αναδεικνύεται η ιστορία και η προσωπικότητα του Ντα Βίντσι. Ούτε αφήγηση με τη σειρά, ούτε ίση σημασία σε όλες τις χρονολογίες, ωστόσο το βιβλίο καταφέρνει εξαιρετικά να σε κάνει να νιώσεις ποιος (μπορεί να) ήταν ο Λεονάρντο.
Ιδιότροπος άνθρωπος. Αλλά και μη συγκρουσιακός, ειρηνιστής, παρατηρητής της φύσης, μια καλοκάγαθη, ευγενική φυσιογνωμία. Είχε υπό τη σκέπη του βοηθούς, που τους συντηρούσε οικονομικά και τους στήριζε όπου χρειαζόταν. Αλλά είχε κολλητό το Μακιαβέλι και δούλεψε για τους Βοργίες!. Από την άλλη, έζησε την άνοδο και την πτώση του Σαβοναρόλε τον οποίο δεν χώνευε, και είχε φίλους τους αλχημιστές της εποχής.
Καταπιάστηκε με όλα: επιστήμες, μηχανική, ζωγραφική, γλυπτική, χημεία, ότι μπορείτε να φανταστείτε. Και καταπιανόταν με όλα χωρίς πρόγραμμα, ακολουθώντας την όρεξή του. Αποτέλεσμα; Δεν τελείωνε ποτέ τίποτα! Δούλευε 6 χρόνια σ’ένα άγαλμα, 10 χρόνια σ’έναν πίνακα, στο ενδιάμεσο έφτιαχνε οχυρώσεις και συστήματα αποχέτευσης, μελετούσε τα φτερά της νυχτερίδας ή έφευγε ταξίδι να θαυμάσει πίνακες άλλων. Σκεφτείτε όμως πόσα μικρά κομματάκια γνώσης και πόσα αριστουργήματα άφησε, κι ας ήταν ατελείωτα!
Δεν ξέρω κατά πόσο η περιγραφή του Ντα Βίντσι είναι προσέγγιση και ερμηνεία του Μερεσκόβσκι, πάντως το βιβλίο αναδεικνύει έναν άνθρωπο που, παρόλη την ιδιοτροπία του, καταφέρνει να είναι γαλήνιος, να τα’χει βρει με τον εαυτό του και ν’αφήνει αχαλίνωτη τη δημιουργικότητά του, να ακροάζεται τα πάντα χωρίς ποτέ να φανατίζεται και να συμμετέχει στις φιλοσοφικές, θρησκευτικές και πολιτικές διαμάχες της εποχής του.
Διαβάστε το… σαν αντίβαρο στον Κώδικα Ντα Βίντσι!
Καταγράφηκε
Evera
Full Member
Αποσυνδεδεμένος
Φύλο:
Απ: Ένα βιβλίο για τον Evera και τον KGB!
«
Απάντηση #1 στις:
27.02.2007, 20:45:49 »
<<Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι, εκείνοι που βλέπουν, εκείνοι που βλέπουν ότι τους δείχνουν κι εκείνοι που δε βλέπουν>><
ΕΥΤΥΧΙΑ
:
Η ευτυχία είναι ένα πράγμα της ψυχής κι όχι του σώματος. Η πηγή της βρίσκεται στην αφοσίωση κι όχι στην ηδονή, στην αγάπη, κι όχι στην τέρψη. (Ανρί Λακορντέρ)
ΔΥΣΤΥΧΙΑ
:
Σε κάθε περίσταση χρειάζεται για τον καθένα κάποια ποσότητα από φροντίδες, δυστυχήματα ή αθλιότητες, όπως στο πλοίο χρειάζεται το έρμα για να κρατιέται σε ισορροπία και να προχωράει κανονικά…(Αρτούρ Σοπενχάουερ).
ΧΑΡΑ
:
Τίποτε το ανθρώπινο δεν είναι σταθερό, αν το γνωρίζεις καλά αυτό δεν πρόκειται να είσαι ούτε πολύ χαρούμενος όταν έρχεται η ευτυχία, ούτε και πολύ λυπημένος. (Ισοκράτης)
:
Υπάρχει πάντα κάποιος που πονάει, περισσότερο από εσένα (Αίσωπος)
ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ
:
Ο ρομαντισμός, δολοφονήθηκε μια νύχτα από τη λαγνεία, πάνω σε ένα κρεβάτι, με 69 μαχαιριές..(Evera)
TEXNH
: Το έργο κάθε ανθρώπου, είτε αυτό είναι λογοτεχνία, είτε μουσική, είτε πίνακες, είτε αρχιτεκτονική, είτε οτιδήποτε άλλο, είναι πάντα ένα πορτρέτο του εαυτού του. (Σάμιουελ Μπάτλερ)
Καταγράφηκε
Μεσ'τις βαλίτσες μου στριμώχνονται όλοι οι δρόμοι...
lia
Full Member
Αποσυνδεδεμένος
Φύλο:
Τέχνη, δημιουργία και λοιπά βαρυσήμαντα
«
Απάντηση #2 στις:
28.02.2007, 04:22:55 »
Καταγράφηκε
crusader
Full Member
Αποσυνδεδεμένος
Φύλο:
Never Give Up, Never Surrender!
Απ: Τέχνη, δημιουργία και λοιπά βαρυσήμαντα
«
Απάντηση #3 στις:
28.02.2007, 19:19:58 »
lia συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα έγραψες, εκτός από ένα πράγμα :
lia έγραψε:
Παράθεση
Καταγράφηκε
EL HOMBRE SOLO
lia
Full Member
Αποσυνδεδεμένος
Φύλο:
Απ: Τέχνη, δημιουργία και λοιπά βαρυσήμαντα
«
Απάντηση #4 στις:
28.02.2007, 21:08:43 »
Καλό!
Είμαι εναντίον του απρόσεχτου, επιπόλαιου και καταχρηστικού σεξ. Επίσης, με εξαίρεση το αλκοόλ (που πίνω ένα ποτηράκι άμα βγω), ναι, αποτελώ την παγκόσμια εξαίρεση! Δεν έχω καπνίσει ποτέ και για ναρκωτκά δε συζητάμε.
Αφού το ανέκδοτο είναι που ήμουν καλεσμένη σε φίλους, οι οποίοι έστριβαν ύποπτα τσιγάρα, και δεν κατάλαβα περί τίνος επρόκειτο... Με αποτέλεσμα ο κολλητός που με είχε καλέσει να μου πει αργότερα ότι βρήκε την αντίδρασή μου (δηλαδή καμία αντίδραση, πέραν του ότι εγώ δεν κάπνισα) πολύ cool!
Καταγράφηκε
Σελίδες:
[
1
]
« προηγούμενο
επόμενο »
Μεταπήδηση σε:
Επιλέξτε προορισμό:
-----------------------------
ΤΟΠΙΚΑ
-----------------------------