F O R U M - 06.02.2012, 21:46:22
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Αρχική Βοήθεια Σύνδεση Εγγραφή
Νέα: Με κλικ εδώ, επιστρέφετε στο myamfilochia.gr!  Smile-smile
+  myamfilochia.gr forum
|-+  ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
| |-+  Ταξίδια
| | |-+  Berlin, city made of air
« προηγούμενο επόμενο »
Σελίδες: [1] Κάτω Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Berlin, city made of air  (Αναγνώστηκε 3201 φορές)
lia
Full Member
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Γυναίκα

« στις: 18.06.2007, 14:24:28 »

Ένας υπέροχος νέος κόσμος: Berlin

Ας υποθέσουμε ότι παίζετε sim city και μπορείτε να φτιάξετε την τέλεια σύγχρονη πόλη. Πώς θα τη φανταζόσασταν;
Εγώ θα της έβαζα μερικούς τέλειους σύγχρονους ουρανοξύστες. Ποταμάκι με καραβάκια. Μοντέρνα αρχιτεκτονική στα κυβερνητικά κτίρια, με γρασίδι και πλατείες γύρω γύρω. Έναν μεγάλο εμπορικό δρόμο. Ένα τεράστιο πάρκο. Μερικά κτίρια άλλης εποχής, τέλεια ανακαινισμένα και δεμένα με τα διπλανά νέα κτίρια από τους καλύτερους σύγχρονους αρχιτέκτονες. Φαρδιούς δρόμους. Κ.λπ.

Ε λοιπόν, αυτή η πόλη υπάρχει! Και τη λένε Βερολίνο!

Το Βερολίνο των 3,5 εκ. κατοίκων είναι απλά η ιδανική νέα πόλη. Σχεδόν πλήρως ανοικοδομημένη πρώτα μετά τον Β παγκόσμιο (οπότε την ισοπέδωσαν στους βομβαρδισμούς), και πιο πρόσφατα μετά την πτώση του περίφημου τοίχου. Κι είναι μια νέα πόλη που έχει ότι επιθυμήσει η ψυχή σου. Πουθενά δεν σε πλακώνει, ακόμη και στην Potsdamer Platz με τους μοντέρνους ουρανοξύστες (και τα σούπερ ξενοδοχεία). Παντού υπάρχει άπλα, είτε επειδή είναι ο δρόμος φαρδύς, είτε επειδή τα κτίρια έχουν esplanade γύρω γύρω, είτε επειδή, πολύ απλά, για να διασχίσεις το κέντρο διασχίζεις το τεράστιο Tiergarden. Φανταστείτε τους Αμπελόκηπους δάσος, για παράδειγμα! Κι όχι ένα απλό πάρκο, αλλά και με ποτάμι στη μέση! Και γενικά, παρόλο που η πόλη αναπτύσσεται σε ύψος, σου δίνει την εντύπωση ότι αναπτύσσεται σε πλάτος.

Εάν είστε λάτρης της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, τότε θα λατρέψετε το Βερολίνο. Τι χάρη! Ακόμη και στο πιο μεγάλο, ψηλό ή ογκώδες κτίριο. Τα νέα κτίρια της καγκελαρίας και του Reichstag, για παράδειγμα, παρότι τεράστια, μοιάζουν αέρινα μέσα στο γρασίδι, με τον νέο θόλο της Βουλής να υπερίπταται της πόλης, με γεφυρούλες να ενώνουν τα κτίρια του συγκροτήματος και το ποτάμι να το διασχίζει. Σε ορισμένα σημεία, κάποια νέα κτίρια έχουν ενσωματώσει τμήματα προσόψεων κ.λπ. από παλιά κτίρια, και το αποτέλεσμα είναι μαγικό.

Εκτός από νέο και μοντέρνο, το Βερολίνο είναι και ιστορικό. Μ’έναν μάλλον τουριστικό τρόπο. Δηλαδή, η ιστορία αναβιώνει κυρίως για χάρη του τουρισμού, και γι’αυτό είναι πανταχού παρούσα. Αλλού θα δείτε κομμάτια του τοίχους. Στο σύνορο του πρώην αμερικανικού τομέα, στο Check Point Charlie, έχει ξαναστηθεί το οδόφραγμα αλλά κυρίως ένα φημισμένο μουσείο (που δεν πρόλαβα να επισκεφτώ). Στο Ολυμπιακό Στάδιο υπάρχει αίθουσα με την ιστορία του και τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου (το 1933 νομίζω;). Το χνάρι του τοίχου έχει μείνει στους δρόμους και στις πλατείες, ενώ οι σηματοδότες όλου του Βερολίνου παίζουν με τους ανατολικογερμανούς Γρηγόρη και Σταμάτη, μικρά design θαυματάκια. Το μνημείο του ολοκαυτώματος είναι όσο η δική μας πλατεία Συντάγματος… Το παλάτι του αυτοκράτορα ξαναχτίζεται όπως ήταν πριν τη διάσπαση της πόλης (οπότε το γκρέμισαν οι ανατολικογερμανοί ως απαράδεκτο σύμβολο), ενώ γειτονιές ολόκληρες, όπως το Nikolaikirche, ξηλώνονται από τη μια μεριά και μεταφέρονται στην άλλη σαν να ήταν παιδικά λέγκο. Αλλού πάλι, η παντελής απουσία παλιών κτιρίων από μόνη της αρκεί για να υπενθυμίσει σιωπηρά την ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων.

Τέλος το Βερολίνο είναι μια πόλη – φεστιβάλ, όπου πάντα κάτι συμβαίνει. Στο κάτω κάτω, όλα διπλάτα κληρονόμησε, λίγο από το δυτικό, λίγο από το ανατολικό Βερολίνο! Μία φιλαρμονική και ένα ωδείο, δύο όπερες, μια παλιά και μία νέα πινακοθήκη, άπειρα μουσεία (πάτε να δείτε το φαντασμαγορικό, απίστευτο Μουσείο της Περγάμου, όπου ένας ολόκληρος ναός μεταφέρθηκε από την Πέργαμο και χτίστηκε ξανά μέσα στο μουσείο), 5-6 παζάρια αντίκας, και πάει λέγοντας… Ενώ γεφύρια, πάρκα και μικρές γειτονίτσες προσφέρονται για χάζι ανάμεσα σε παλιότερα κτίρια, γραφικά μαγαζάκια κλπ.

Όλ’αυτά συνθέτουν μια πόλη πρωτόγνωρη, διαφορετική απ’όσες ξέρουμε στην Ευρώπη, που αξίζει να την επισκεφτείτε και θα είνα δύσκολο  να μην την ερωτευτείτε. Κι επίσης, επειδή εξελίσσεται ασταμάτητα, αξίζει να την επισκέπτεστε περιοδικά και να παρακαλουθείτε πώς γεννιέται μια πόλη (από το 2001 που είχα πρωτοπάει, άλλαξε πρόσωπο!).

Πού να μείνετε: Στην Podsdamer Platz αν το αντέχει το πορτοφόλι σας (εγώ ήμουν στο Marriott, ολοκαίνουργο πανέμορφο ξενοδοχείο, όπου μας έκλεινε το συνέδριο).
Πού να φάτε: καλό και οικονομικό φαγητό θα βρείτε παντού, με συνοδεία 50+ ειδών μπύρας… Αλλά να θυμάστε ότι τα λουκάνικα ΔΕΝ είναι τυπικό πιάτο του Βερολινέζικου εστιατορίου. Στους δρόμους, αντιθέτως, δοκιμάστε currywurst, δηλαδή Hot dog με κάρυ, το βερολινέζικο σουβλάκι!

Τι να δείτε: Για αρχή, πάρτε ένα hop in-hop off bus, που θα σας κατατοπίσει πλήρως. Ανεβείτε μέχρι πάνω πάνω στο θόλο του Reichstag (έχει περίπου 1 ώρα αναμονής για να μπείτε), περπατήστε την Potsdamer Platz, το Tiergarden, την Pariser Platz μπροστά στην  Πύλη του Βραδεμβούργου και την Under den linden strasse, και την εβραϊκή γειτονιά, πάρτε καραβάκι για να δείτε μια ρομαντική όψη της πόλης. Στο ζωολογικό κήπο, το panda και ο μικρός πολικός αρκουδάκος, ο knut, σας περιμένουν.

Πού να ψωνίσετε: Στου κουφού το δρόμο, όσο θέλεις ξόδευε… δηλαδή Kufursterdam strasse… Ο πλέον εμπορικός δρόμος της πόλης. Στην προέκτασή του βρίσκεται το φημισμένο KaDeWe, ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικά πολυκαταστήματα της Ευρώπης.  Πολλά μαγαζιά με σουβενίρ σε όλο το μήκος της Under den Linden strasse. ΜΗΝ περιμένετε να πάτε στο αεροδρόμιο για σουβενίρ, τα dutyfree είναι απλά αισχρά!
Καταγράφηκε
admin
Administrator
Full Member

Φύλο: Άντρας

Don't let them bullshit you!

« Απάντηση #1 στις: 07.12.2007, 14:06:34 »

Επισκέφθηκα το Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα και έμεινα ενθουσιασμένος…
Πραγματικά η παραπάνω περιγραφή της lia είναι κατατοπιστικότατη!
Να προσθέσω μόνο τον άλλο μεγάλο εμπορικό δρόμο της πόλης (ίσως δεύτερο μετά την Kufursterdam) τον Friedrich Strasse, ο οποίος μου έκανε φοβερή εντύπωση. Αν βγάλεις τα σύγχρονα αυτοκίνητα από την εικόνα, θα νιώσεις πως βρίσκεσαι σε άλλη εποχή…
Μερικές φωτογραφίες απ’ το Βερολίνο:
Καταγράφηκε

Έχω μια τίγρη μέσα μου άγρια λιμασμένη
π' όλο με περιμένει
κι όλο την καρτερώ,
τηνε μισώ και με μισεί, θέλει να με σκοτώσει
μα ελπίζω να φιλιώσει
καιρό με τον καιρό
admin
Administrator
Full Member

« Απάντηση #2 στις: 07.12.2007, 14:08:51 »

και συνεχίζουμε με τον εντυπωσιακό πύργο της τηλεόρασης, αλλά και το μεγαθήριο και ναό των αγορών KaDeWe  respekt
Καταγράφηκε

π' όλο με περιμένει
κι όλο την καρτερώ,
μα ελπίζω να φιλιώσει
καιρό με τον καιρό
admin
Administrator
Full Member

« Απάντηση #3 στις: 07.12.2007, 14:10:29 »

αλλά και μια μικρή γεύση από τον ζωολογικό κήπο της πόλης:
Καταγράφηκε

π' όλο με περιμένει
κι όλο την καρτερώ,
μα ελπίζω να φιλιώσει
καιρό με τον καιρό
admin
Administrator
Full Member

« Απάντηση #4 στις: 07.12.2007, 14:17:26 »

και τελειώνουμε με τα μικρά design θαυματάκια που λέει και η lia - τους ανατολικογερμανούς Γρηγόρη και Σταμάτη:
Καταγράφηκε

π' όλο με περιμένει
κι όλο την καρτερώ,
μα ελπίζω να φιλιώσει
καιρό με τον καιρό
Σελίδες: [1] Πάνω Εκτύπωση 
« προηγούμενο επόμενο »
Μεταπήδηση σε: