F O R U M - 06.02.2012, 21:14:21
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
Χάσατε το email ενεργοποίησης;
Αρχική Βοήθεια Σύνδεση Εγγραφή
Νέα: Με κλικ εδώ, επιστρέφετε στο myamfilochia.gr!  Smile-smile
+  myamfilochia.gr forum
|-+  ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ
| |-+  «Τα παράπονά σας στο Δήμαρχο»!
| | |-+  ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΠΕΤΑΛΑ....
« προηγούμενο επόμενο »
Σελίδες: [1] Κάτω Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΠΕΤΑΛΑ....  (Αναγνώστηκε 2234 φορές)
clemm
Jr. Member
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: 19.07.2007, 14:07:21 »

Κύριε Δήμαρχε πήρα το θάρρος σας γράψω για ένα θέμα που εμένα σαν πολίτης με απασχολεί πολύ. Τα άγρια άλογα του Πεταλά…

Από παλαιά υπήρχε μια "άτυπη"  κόντρα ανάμεσα στον Δήμο μας και στον Δήμο Στράτου για το σε ποιον ανήκουν τα άλογα του Πεταλά… τελικά σε ποιον ανήκουν?

Ο δήμος Στράτου έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον, έκανε μια σελίδα στο internet με θέμα τα άλογα, έκανε και κάποιες ενέργειες να πάρει και κάποιες επιχορηγήσεις (δεν ξέρω τι έκανε τελικά γιατί είμαι 3 περίπου χρόνια απούσα από τα δρώμενα της Αμφιλοχίας) και γενικά το προσπαθεί γιατί πρόκειται για μια αγέλη περίπου 500 αλόγων (κατά τα λεγόμενα του Δήμου Στράτου) τη μεγαλύτερη της Ευρώπης, ανήκουν σε σπάνια ράτσα της οροσειράς της Πίνδου και συνθέτουν κοινά χαρακτηριστικά με τα άλογα των Μακεδόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου…

Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός της αγέλης μειώνεται συνεχώς γιατί υπάρχουν κάποιοι συν-"ανθρωποί" μας που προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από αυτή την πράξη και δεν είναι καθόλου άγνωστοι… είναι σαν τους "γνωστούς - αγνώστους", όλοι τους ξέρουν και τους αφήνουν να δρουν ανενόχλητους… Είναι από το χωριό μου, από το Στράτο αλλά και από τον Βάλτο.. όλοι αυτοί είναι κτηνοτρόφοι της περιοχής και ξέρουν καλά τα βουνά και την διαδρομή που ακολουθούν τα άλογα…
πριν από 3 περίπου χρόνια είχαν πιάσει κάποιους από από τα μέρη μας (τους θυμάστε φαντάζομαι!) να φορτώνουν άλογα που είχαν πιάσει και δεν τους έκαναν τίποτα, δικαστήριο δεν έγινε… είχαν γνωστούς φίλους και δεν έγινε τίποτα…

Θα πρέπει, κατά την γνώμη μου πάντα, να γίνουν κάποιες ενέργειες για όλα αυτά… και οι δύο Δήμοι θα πρέπει να συνεργασθούν μαζί για να γίνει κάτι αξιόλογο.

Δεν θα έπρεπε :

1. να γίνει μια καταγραφή για να ξέρουμε πόσα είναι τελικά?
2. να τα προσέχουν κάποιοι κτηνίατροι?
3. να υπάρχει πάντα τροφή και νερό σε ορισμένα σημεία για αυτά?
4. ίσως θα μπορούσε να περιφραχθεί ο χώρος (ή εν μέρει κάποιο κομμάτι από τον  χώρο που κινούνται για να μην ενοχλούνται και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής) σε συνεργασία των δύο Δήμων πάντα και να γίνουν μονοπάτια πεζοπορίας για να μπορούν να τα δουν είτε οι ξένοι που έρχονται στην Αμφιλοχία είτε και οι ντόπιοι..

Και μπορούν να τα διαχειρίζονται και οι δύο δήμοι…

Σε λίγο καιρό η Ιόνια Οδός θα περνά έξω από την πόρτα μας και είναι μια ευκαιρία για την Αμφιλοχία να αναδεχθεί σε μια τουριστική πόλη αντάξια πολλών άλλων. Έγινε μια πολύ καλή κίνηση με την μαρίνα που φτιάξατε αλλά θα πρέπει να αναδείξουμε και άλλα πράγματα.

Θα μου πείτε ότι όλα αυτά κοστίζουν και προέχουν κάποια άλλα ποιο σοβαρά θέματα να γίνουν. Θα σας απαντήσω ότι "ναι, κοστίζουν", αλλά υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν, τόσοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί με εθελοντές, που μπορούν να βοηθήσουν ειδικά στην περίφραξη και στην χάραξη των μονοπατιών με πολύ χαμηλό κόστος, δείτε για παράδειγμα την  σελίδα www.cvgpeep.gr .

Παραμένων στην διάθεση σας.

Ευχαριστώ.
Clemm
Καταγράφηκε
4142
Newbie
*

« Απάντηση #1 στις: 19.07.2007, 14:19:06 »

Φίλη μου, clemm θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου με όλα τα παραπάνω..
Επίσης ένα μεγάλο μπράβο σου που το ανέφερες γιατί είναι κρίμα και όχι μόνο για  αυτό το σπάνιο είδος, αλλά ενα μεγάλο κρίμα και γι αυτούς που τα εκμεταλεύονται έτσι χωρίς να τους ενοχλεί κανένας....

Εγώ λοιπόν πρόσφατα βρήκα ένα άρθρο για αυτό το θέμα στην εβδομαδιαία εφημερίδα Αιτωλίας και Ακαρνανίας και κοίτα να δείς τί τραγική ειρωνία:

ΓΙΑ ΤΑ 50 – 60 άγρια άλογα του Σουλίου η Περιφέρεια Ηπείρου έκαμε πρόγραμμα προστασίας ύψους 150.000 ευρώ με στόχο την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.
ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ένα πάρκο άγριας ζωής και σύνδεση του πάρκου αυτού με τις αρχαιότητες και τα μνημεία της ευρύτερης γεωγραφικής ζώνης, ενώ μελετούν τι άλλο μπορούν να κάνουν στη συνέχεια.
ΕΦΤΑ ΧΡΟΝΙΑ τώρα γράφουμε επίμονα για τα 1.000 άγρια άλογα του Πεταλά. Που κινούνται σ’ ένα φυσικό πάρκο 130.000 στρεμμάτων.

ΟΤΑΝ ΤΟ 1999 πρωτοδημοσιεύσαμε το θέμα στην «Στρατόσφαιρα» κι έγινε θέμα των Αθηναϊκών καναλιών, ρ«έσπασαν» τα τηλέφωνα του MEGA από τους θεατές που ρωτούσαν «πώς μπορούμε να πάμε σ’ αυτόν τον τόπο να δούμε τα άγρια άλογα».
ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΜΕ «δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά υποδομή και είναι αδύνατο να γίνει αυτό». Βαλθήκαμε όμως να γράφουμε για το θέμα. Η Πανελλήνια ανάδειξη του οποίου ερέθισε τους Ηπειρώτες πολιτικούς και προχώρησαν στο εν λόγω πρόγραμμα.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ εμείς αναδείξαμε τα 1.000 άγρια άλογα του Πεταλά κι επωφελήθηκαν τα 50 άγρια άλογα του Σουλίου!
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΕΤΑΛΑ; Η Νομαρχία, σε συνεργασία με την δική μας Περιφέρεια, τον Δήμο Αγρινίου και τον Δήμο Στράτου σχεδίασαν τον ΧΥΤΑ στο Μονοδέντρι, που αποτελεί καλοκαιρινό πέρασμα των αλόγων για τις Κνούτες, όπου κατεβαίνουν για νερό, όταν στερεύουν οι πηγές στις ψηλές πλαγιές…

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ μελέτη – για να εγκριθεί το σχέδιο – ισχυρίστηκε ψέματα. Έγραψε ότι τα άλογα διαβιούν δύο χιλιόμετρα μακριά από το Μονοδέντρι!

ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΦΩΝΑΞΑΜΕ; Γίναμε κακοί με όλους. Γίναμε εχθροί με τον Περιφερειάρχη, τον Νομάρχη, τον Αντινομάρχη, τον Δήμαρχο Αγρινίου και τον Δήμαρχο Στράτου.

ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΑΜΕ, είπαν, την προσπάθεια να μπει τέλος στο σκουπιδαριό. Γι’ αυτό και ο Νομάρχης βγήκε στην τηλεόραση προεκλογικά και είπε ότι ο υπογράφων «παριστάνει τον οικολόγο, είναι ιδιοτελής» και σύστησε στους συναδέλφους «να τον απομονώσουν και να τον αποβάλλουν από την δημοσιογραφική οικογένεια».

ΜΟΝΟ ΠΟΥ δίπλα στο Μονοδέντρι φύτρωσε τώρα η πρώτη αγροτουριστική μονάδα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άρχισε αυτές τις μέρες να λειτουργεί. Μία μονάδα που υπόσχεται πολλές θέσεις εργασίας, αλλά και Πανελλήνια προβολή του τόπου, αφού θέλει να συνδέσει την λειτουργία της με τα άγρια άλογα του Πεταλά, το Ναό του Στρατίου Διός ,το αρχαίο θέατρο Στράτου κ.λ.π.

Ηπειρώτες πολιτικοί – Αιτωλοακαρνάνες πολιτικοί σημειώσατε ένα (1).
Καταγράφηκε

"...η αλήθεια του καθένα είναι η ίδια του η ζωή
η μεγάλη μοναξιά του είναι η βασίλισσα του
κι ό,τι του προστάζει αυτή..."
pantse
Newbie
*

Φύλο: Άντρας

« Απάντηση #2 στις: 23.07.2007, 19:26:37 »

Ξερετε ποιο ειναι το θεμα οτι ο δημαρχος κατα πασα πιθανοτητα τωρα εμαθε οτι υπαρχουν αλογα εκει πανω.Στα χωρια προεκλογικα παταει και σε κανενα πανυγηρι για δεκα λεπτα να τον παρει ο κοσμος ματι.Οχι μονο αυτος αλλα και οι προηγουμενοι.
Καταγράφηκε

BLUE VAYEROS
Soleil levant
Newbie
*

« Απάντηση #3 στις: 23.07.2007, 20:20:59 »

Αλήθεια...το σκεφτήκατε αρκετά πριν το γράψετε αυτό αγαπητέ-ή pantse; Τί ακριβώς θα θέλατε δηλαδή.Το δήμαρχο με καπέλο cowboy,λάσο, και να διηγήται στο κόσμο το γνωστό : ''...once upon a time in petala...! ΈΠΙΑΣΕ 40 ΒΑΘΜΟΥΣ ΕΞΩ! ΕΛΕΟΣ! Τα άλογα είναι παληκάρια, θα ζήσουν μόνα τους όπως τόσα χρόνια ξέρουν καλά να κάνουν την άγρια δύση τους...συγνώμη...ζωή τους!
Καταγράφηκε

...UNDER MY SKIN !
admin
Administrator
Full Member

Don't let them bullshit you!

« Απάντηση #4 στις: 23.07.2007, 22:16:36 »

Πρώτα απ’ όλα, και βεβαίως πριν αρχίζουμε να ξεστομίζουμε κατηγορίες, θα πρέπει να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες και υποχρεώσεις.
Πέρα από τα φιλοζωικά μας ή/και τα περιβαλλοντολογικά μας αισθήματα, ας δούμε ποια είναι τα «Άλογα του Πεταλά». Γιατί είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν γνωρίζει τίποτα για το θέμα (όπως κι εγώ άλλωστε μέχρι λίγο καιρό πριν όταν διάβασα ένα σχετικό άρθρο σε μια τοπική έκδοση).
Τα -πολύ λίγα- που ξέρω είναι τα εξής:
Πεταλάς είναι το παλιό όνομα του όρους του Βάλτου Θύαμος.
Στην περιοχή αυτή διασώθηκαν από την αρχαιότητα πολλές αγέλες άγριων αλόγων.
Τα άγρια άλογα του Πεταλά ανήκουν - προέρχονται, κατά πάσα περίπτωση, στην άγρια και μοναδικών χαρακτηριστικών φυλή της Πίνδου. Η φυλή των αλόγων της Πίνδου τροφοδότησε το περίφημο ιππικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το 1999 τα άγρια άλογα πήραν μεγάλη δημοσιότητα από ένα αφιέρωμα που έγινε στο περιοδικό «Στρατόσφαιρα» και στη συνέχεια σε όλα τα εγχώρια ΜΜΕ αλλά και σε Ευρωπαϊκά. Η δημοσιότητα συντέλεσε στο να σταματήσει το βάρβαρο και παράνομο εμπόριό τους από διάφορους «συνανθρώπους» μας (που λέει και η clemm παραπάνω).
Ο αριθμός τους σήμερα είναι μεταξύ 500 με 1000 αλόγων, τα οποία κινούνται σ' ένα χώρο τριακοσίων τετρ. χλμ., που βρίσκεται στα όρια των δήμων Στράτου, Αμφιλοχίας και Ινάχου.

Η δική μας ευθύνη, λοιπόν, πιστεύω πως είναι πρώτα απ’ όλα να προσπαθήσουμε να ενημερωθούμε όσο γίνεται καλύτερα για το θέμα.
Αγαπητή clemm, επειδή πιστεύω ότι το θέμα αξίζει και επειδή το ξεκίνησες εσύ εδώ, σου προτείνω να κάνεις μία έρευνα για το θέμα. Αν θέλεις κι εσύ να δημιουργήσουμε μία σταθερή ενημερωτική ενότητα για το θέμα στο site.
Έτσι θα κάνουμε την αρχή. Θα μάθουμε για τι ακριβώς μιλάμε και θα δώσουμε και μία επιπλέον πηγή σε όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για το θέμα.

Τέλος, να σε ευχαριστήσω, γιατί ανακίνησες ένα θέμα το οποίο λίγο ως πολύ αγνοούσαμε, αλλά και όσο περνάει ο καιρός φαίνεται να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Αγαπητέ pantse, άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε απολύτως τίποτα και από κανέναν αν δεν ενδιαφερθούμε πρώτα εμείς και κυρίως αν δεν διεκδικήσουμε. Το board αυτό του Forum έχει αυτό ακριβώς το σκοπό: να αλληλοενημερωθούμε για θέματα που αφορούν την περιοχή μας και να τα θέσουμε υπόψη των δημοτικών αρχών. Το πιο σημαντικό πάντως κατά τη γνώμη μου, είναι να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε για τον τόπο μας. Είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει…

Αγαπητέ Soleil levant ο εκάστοτε δήμαρχος οποιουδήποτε δήμου, μαζί με όλους τους τοπικούς πολιτευτές, αλλά και οι πολιτικοί γενικά, είναι στην πρώτη γραμμή ευθύνης, πρώτα απ’ όλα για όσα γίνονται στον τόπο τους και σε δεύτερη φάση για όσα δεν γίνονται. Όπως ανέλυσα παραπάνω δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι, αλλά είναι οι πρώτοι και κύριοι υπεύθυνοι.
Καταγράφηκε

Έχω μια τίγρη μέσα μου άγρια λιμασμένη
π' όλο με περιμένει
κι όλο την καρτερώ,
τηνε μισώ και με μισεί, θέλει να με σκοτώσει
μα ελπίζω να φιλιώσει
καιρό με τον καιρό
clemm
Jr. Member
**

« Απάντηση #5 στις: 24.07.2007, 09:37:18 »

Αγαπητέ admin, σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνεις... θα ήταν μεγάλη μου ευχαρίστηση να αναλάβω το όλο θέμα, ήδη έχω κάνει μια μικρή έρευνα από παλαιά και πιστεύω ότι δημιουργόντας μια σταθερή ενημερωτική ενότητα όπως λές να είναι το εφαλτήριο και για κάτι παραπάνω, πιο ουσιώδες..
μια κίνηση για ευαισθητοποίηση και προσοχή και άλλων ανθρώπων για το όλο θέμα...

θα σε κρατώ ενήμερο...
Καταγράφηκε
pantse
Newbie
*

« Απάντηση #6 στις: 25.07.2007, 00:45:04 »

οχι κυριε soleil levant δεν το σκεφτηκα πολυ για να το γραψω αυτο.Μην αγχωνεσαι και συγνωμην που σου θιξα τον ψηφο σου.Απο αυριο θα τα κανουμε ολα εμεις μιας και αυτοι που πληρωνονται για να τα κανουν αυτα (συμφωνα με την γνωμη σου) δεν ειναι δουλεια τους.Αλλα μαλλον θα σαι και συ απ αυτουςπου περιμενουν πριμ παραγωγηκοτητας.Αυτο που περνουν ολοι οι δημοσοι υπαλληλοι για να ξυπνησουν να δουλεψουν....
Καταγράφηκε

BLUE VAYEROS
admin
Administrator
Full Member

Don't let them bullshit you!

« Απάντηση #7 στις: 02.10.2007, 16:08:54 »

Clemm,
βρήκα το παρακάτω blog για τα άλογα του Πεταλά:
http://blogs.yupi.gr/horses/

και σκέφτηκα να το δημοσιεύσω εδώ για όποιον ενδιαφέρεται αλλά και για σένα - ίσως σε βοηθήσει στην έρευνά σου.
Καταγράφηκε

Έχω μια τίγρη μέσα μου άγρια λιμασμένη
π' όλο με περιμένει
κι όλο την καρτερώ,
τηνε μισώ και με μισεί, θέλει να με σκοτώσει
μα ελπίζω να φιλιώσει
καιρό με τον καιρό
clemm
Jr. Member
**

« Απάντηση #8 στις: 03.10.2007, 15:01:00 »

σε ευχαριστώ πολύ admin μου... δεν σε ξέχασα έκανα κάποια μικρά βήματα αλλά  πνίγομαι τον τελευταίο καιρό πάρα πολύ!!! blush....
ευχαριστώ που με σκέφτικες....
σου υπόσχομαι σύντομα να τελειώσει αυτο...

φιλιά
Καταγράφηκε
GEORGE BINAS
Full Member

No woman, no cry

« Απάντηση #9 στις: 03.10.2007, 17:41:08 »

Τα άγρια ζώα του Πεταλά     
05.04.07 

Περίπου πεντακόσια "άγρια" άλογα κινούνται σ' ένα χώρο τριακοσίων τετρ. χλμ.στην περιοχή Πεταλά, που βρίσκεται στα όρια των δήμων Στράτου, Αμφιλοχίας
και Ινάχου. Όπως δηλώνει ο κ. Παντελής Φλωρόπουλος, από το Γραφείο Τύπου του
Δήμου Στράτου (και εκδότης της Στρατόσφαιρας), "τα άγρια άλογα του Πεταλά
είναι άλογα που απελευθερώθηκαν όταν ήρθαν οι μηχανές. Είναι απόγονοι
εκείνων των αλόγων".

Μολονότι δεν υπάρχουν επιστημονικές πληροφορίες γι' αυτά, φαίνεται ότι έχουν
επανέλθει στη λεγόμενη "άγρια" κατάσταση οργανωμένα με ιεραρχία σε
κοινωνίες.
Επειδή απαγορεύεται η εξαγωγή άγριων αλόγων από τη χώρα μας, μέχρι και
πρόσφατα έπεφταν θύματα ενός βάρβαρου και παράνομου εμπορίου. Οι σημερινοί
έμποροι αλόγων, για να τα εξαγάγουν στη γειτονική Ιταλία, έπρεπε
προηγουμένως να τα καταστήσουν ανάπηρα! Με τσάκισμα των ποδιών, βγάλσιμο των
ματιών και ακρωτηριασμούς...

Όμως "αυτή η ζοφερή κατάσταση" δηλώνει ο κ. Φλωρόπουλος "ήρθε ν' αλλάξει και
ν' ανατραπεί από την πρωτοβουλία του Δήμου Στράτου να τα διασώσει".

Κείμενo: Mάριος Θεοδωράκης

Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννακόπουλος 

Βρηκα αυτο το αρθρακι στο site του Φιλοζωικου Ομιλου Σερρων.

http://www.serres-pets.gr/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=5&Itemid=35&limit=8&limitstart=32
Καταγράφηκε

Για ν’ ανεβείς στον ουρανό χρειάζονται δυο φτερά, ένα βιολί και κάτι πράγματα που δε μετριούνται, που δεν έχουν όνομα, πιστοποιητικά ματιού που πάει μακριά και αργά, επιγραφή στα νύχια της αμυγδαλιάς, τίτλοι της πρωινής χλόης.(Π.Νερούδα)
Σελίδες: [1] Πάνω Εκτύπωση 
« προηγούμενο επόμενο »
Μεταπήδηση σε: