Κύριε Δήμαρχε πήρα το θάρρος σας γράψω για ένα θέμα που εμένα σαν πολίτης με απασχολεί πολύ. Τα άγρια άλογα του Πεταλά…
Από παλαιά υπήρχε μια "άτυπη" κόντρα ανάμεσα στον Δήμο μας και στον Δήμο Στράτου για το σε ποιον ανήκουν τα άλογα του Πεταλά… τελικά σε ποιον ανήκουν?
Ο δήμος Στράτου έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον, έκανε μια σελίδα στο internet με θέμα τα άλογα, έκανε και κάποιες ενέργειες να πάρει και κάποιες επιχορηγήσεις (δεν ξέρω τι έκανε τελικά γιατί είμαι 3 περίπου χρόνια απούσα από τα δρώμενα της Αμφιλοχίας) και γενικά το προσπαθεί γιατί πρόκειται για μια αγέλη περίπου 500 αλόγων (κατά τα λεγόμενα του Δήμου Στράτου) τη μεγαλύτερη της Ευρώπης, ανήκουν σε σπάνια ράτσα της οροσειράς της Πίνδου και συνθέτουν κοινά χαρακτηριστικά με τα άλογα των Μακεδόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου…
Είναι αλήθεια ότι ο αριθμός της αγέλης μειώνεται συνεχώς γιατί υπάρχουν κάποιοι συν-"ανθρωποί" μας που προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από αυτή την πράξη και δεν είναι καθόλου άγνωστοι… είναι σαν τους "γνωστούς - αγνώστους", όλοι τους ξέρουν και τους αφήνουν να δρουν ανενόχλητους… Είναι από το χωριό μου, από το Στράτο αλλά και από τον Βάλτο.. όλοι αυτοί είναι κτηνοτρόφοι της περιοχής και ξέρουν καλά τα βουνά και την διαδρομή που ακολουθούν τα άλογα…
πριν από 3 περίπου χρόνια είχαν πιάσει κάποιους από από τα μέρη μας (τους θυμάστε φαντάζομαι!) να φορτώνουν άλογα που είχαν πιάσει και δεν τους έκαναν τίποτα, δικαστήριο δεν έγινε… είχαν γνωστούς φίλους και δεν έγινε τίποτα…
Θα πρέπει, κατά την γνώμη μου πάντα, να γίνουν κάποιες ενέργειες για όλα αυτά… και οι δύο Δήμοι θα πρέπει να συνεργασθούν μαζί για να γίνει κάτι αξιόλογο.
Δεν θα έπρεπε :
1. να γίνει μια καταγραφή για να ξέρουμε πόσα είναι τελικά?
2. να τα προσέχουν κάποιοι κτηνίατροι?
3. να υπάρχει πάντα τροφή και νερό σε ορισμένα σημεία για αυτά?
4. ίσως θα μπορούσε να περιφραχθεί ο χώρος (ή εν μέρει κάποιο κομμάτι από τον χώρο που κινούνται για να μην ενοχλούνται και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής) σε συνεργασία των δύο Δήμων πάντα και να γίνουν μονοπάτια πεζοπορίας για να μπορούν να τα δουν είτε οι ξένοι που έρχονται στην Αμφιλοχία είτε και οι ντόπιοι..
Και μπορούν να τα διαχειρίζονται και οι δύο δήμοι…
Σε λίγο καιρό η Ιόνια Οδός θα περνά έξω από την πόρτα μας και είναι μια ευκαιρία για την Αμφιλοχία να αναδεχθεί σε μια τουριστική πόλη αντάξια πολλών άλλων. Έγινε μια πολύ καλή κίνηση με την μαρίνα που φτιάξατε αλλά θα πρέπει να αναδείξουμε και άλλα πράγματα.
Θα μου πείτε ότι όλα αυτά κοστίζουν και προέχουν κάποια άλλα ποιο σοβαρά θέματα να γίνουν. Θα σας απαντήσω ότι "ναι, κοστίζουν", αλλά υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν, τόσοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί με εθελοντές, που μπορούν να βοηθήσουν ειδικά στην περίφραξη και στην χάραξη των μονοπατιών με πολύ χαμηλό κόστος, δείτε για παράδειγμα την σελίδα
www.cvgpeep.gr .
Παραμένων στην διάθεση σας.
Ευχαριστώ.
Clemm