Μερικές πληροφορίες που βρήκα για τις 3 θεατρικές παραστάσεις που «ανεβαίνουν» στο Κάστρο της Αμφιλοχίας (ακρόπολη αρχαίας Λιμναίας):
1) "Καπετάν Μιχάλης" του Ν. Καζαντζάκη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης - Παρασκευή 03/08/07 Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και την ανακήρυξη του 2007 ως "Έτος Νίκου Καζαντζάκη" το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης θεώρησε υποχρέωση να παρουσιάσει σε μια επετειακή παράσταση τον "Καπετάν Μιχάλη". Ένα ρωμαλέο έργο που για τον Καζαντζάκη αποτελεί την Αναφορά Του, το Χρέος Του απέναντι στην Κρήτη, απέναντι στον πατέρα του, στους προγόνους του, στη γενιά του, στο πολύπαθο Νησί του.
Το ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ αισθάνεται περήφανο που μέσα από την παράσταση θα ακουστεί ο λόγος του Καζαντζάκη, ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα παγκόσμια, και παράλληλα θα ακουστεί το όνομα της Κρήτης, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας και στο εξωτερικό.
Την παράσταση θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Βόγλης, ο οποίος θα συμμετάσχει και σαν ηθοποιός. Η μουσική θα είναι του γνωστού λυράρη Βασίλη Σκουλά και του Λουδοβίκου των Ανωγείων, σκηνικά – επιμέλεια κοστουμιών Βάλιας Μαργαρίτη.
Το ρόλο του Καπετάν Μιχάλη θα ερμηνεύσει ο ηθοποιός Νίκος Βερλέκης. Τους άλλους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί Νίκος Δαδινόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Ισίδωρος Σταμούλης, Γιώργος Κροντήρης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Τάσος Σωτηράκης, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Χριστίνα Μαντέση, Νίκος Τουρνάκης, Λευτέρης Μποτωνάκης, Νίκος Βασιλάκης, Νίκος Σκουλάς.
Ζωντανή Μουσική : Νίκος Τουρνάκης (Λύρα - Τραγούδι), Ανδρέας Αρβανίτης (Λαούτο)
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Το Κεφάλαιο Καζαντζάκης είναι τεράστιο. Εξίσου τεράστια και η ευθύνη να καταπιαστείς μαζί του. Κυρίως η μετα-γέννηση ενός από τα βιβλία του σε θεατρική πράξη. Με τον Καπετάν Μιχάλη μάχομαι από το 1982, όταν αποφάσισα να ενσαρκώσω αυτόν τον γίγαντα, κυρίως ύστερα από τη μνημειώδη ερμηνεία του μέγα Μάνου Κατράκη. Ασφαλώς και δεν θα το τολμούσα χωρίς να τον ρωτήσω. Αναθάρρεψα όταν απλόχερα μου έδωσε τις ευλογίες του.
Η δεύτερη υποχρέωση μου, ήταν να ανακαλύψω την Κρητική ψυχή και τον τρόπο σκέψης που καθορίζουν τη συμπεριφορά και τις πράξεις των Κρητικών, για να μπορέσω να εισχωρήσω μέσα στον ίδιο τον ήρωα και όχι να μείνω σε ένα εξωτερικό σχήμα. Σ΄αυτό στάθηκα τυχερός που γνώρισα τον Βασίλη Σκουλά, ο οποίος διακριτικά αλλά ουσιαστικά μου υπόδειξε τα μονοπάτια που με οδήγησαν σωστά σ΄αυτή την αναζήτηση.
Το τρίτο και ουσιώδες βήμα, ήταν να βρεθεί ο κατάλληλος συγγραφέας να κάνει την θεατρική προσαρμογή. Και βρέθηκε στο πρόσωπο του Κύπριου καθηγητή φιλόλογου, Κωστή Κολώτα. Ένας φωτισμένος άνθρωπος με βαθειά γνώση και ζυμωμένος με το θέατρο, αφού έχει τελέσει Πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, και έχει μεταφράσει εξαιρετικά σχεδόν όλες τις Τραγωδίες του Αρχαίου Δράματος. Με αυτή την εμπειρία δόμησε ένα έργο με τους δραματουργικούς κανόνες της Τραγωδίας, αποφεύγοντας έντεχνα τα ηθογραφικά στοιχεία. Έτσι κι αλλιώς οι βασικοί ήρωες του έργου ξεπερνούν το κοινό ανθρώπινο μέγεθος, ενώ το πάθος τους για μία εξωτερική και εσωτερική Ελευθερία, τους οδηγεί σε ακραίες πράξεις ανάτασης, για να φτάσουν τέλος στην τραγική πτώση και κάθαρση.
Έτσι η σκηνοθετική προσέγγιση ακολουθεί τη δομή της γραφής. Αφαιρετική, απέριττη, χωρίς εξυπνακίστικα τερτίπια, με ανάγλυφα τα νοήματα του Κρητικού λόγου, σαν τα κακοτράχαλα βουνά της, που καθορίζουν με αλήθεια τις σχέσεις και τις συγκρούσεις των ηρώων, ενώ φωτίζουν τις βαθιές φιλοσοφικές θέσεις του Καζαντζάκη, για τις αξίες της τιμής, της ηθικής και της υπέρτατης Ελευθερίας, που τόσο βασανίστηκε ο ίδιος να την αγγίξει.
Γιάννης Βόγλης
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ
Στο ξεκίνημα της προσωπικής μου αναζήτησης, για τούτη τη ζωή, ο Μέγας Κρητικός ο Νίκος Καζαντζάκης μου έδωσε τα φώτα του. Μου φώτισε το δρόμο του νου, της σκέψης, της ηθικής και του χρέους. Του χρωστώ πολλά. Μα πιο πολύ του χρωστώ πως κατάφερε, τα γραφούμενά του, να γίνουν ένα μ’ εμένα και να προσπαθώ καθημερινά να τα τιμώ.
Βάλια Μαργαρίτη
ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ
Με το δέος απέναντι στο μεγάλο Κρητικό Νίκο Καζαντζάκη και την ιδιαίτερη εκτίμηση στον φίλο Γιάννη Βόγλη, με χαρά αποδέχτηκα να χρωματίσω με μουσική τη θεατρική παράσταση «Καπετάν Μιχάλης».
Αισθάνθηκα σαν φλόγα να με τυλίγει η ευθύνη του να είσαι Κρητικός. Συννέφιασε ο νους μου για να νοτίσει τις ρίζες μου και να πορευτώ στο μεγάλο αυτό μουσικό ταξίδι.
Με τα ίδια συναισθήματα και σήμερα παραχωρώ το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μου αυτής στο ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης με τις ευχές μου για κάθε επιτυχία.
Βασίλης Σκουλάς
Η φιλία μου με τον Μιχάλη Αεράκη και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, η διαρκής ποιότητα του Γιάννη Βόγλη που παίζει και σκηνοθετεί Νίκο Καζαντζάκη και η συνεργασία μου, τόσα χρόνια στο τραγούδι, με την αγαπημένη μου Μαριάννα Πολυχρονίδη, την Εμινέ του έργου, μου υπαγόρεψαν το τραγούδι για τους καβαλάρηδες του ανέμου. Ένα τραγούδι «κλεμμένο» από τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη.
Έχουν μετρημένα λόγια
και το βλέμμα τους φωτιά
έτοιμοι να σκοτωθούνε
σ’ όποια μάχη κι αν βρεθούνε
μπαίνουν στα βαθιά.
Καβαλάρηδες του ανέμου
ρίχνονται στα κρίματα
σα φαλκόνια που χυμούνε
στ’ αφρισμένα κύματα.
Σύννεφα μέσα στους κάμπους
στων αλόγων τις οπλές
κι όταν μπουν στα καλντερίμια
με γιορντάνια και ασήμια
βγάζουν αστραπές.
Λουδοβίκος των Ανωγείων
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θεατρική Διασκευή: ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΛΩΤΑΣ
Σκηνοθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΛΗΣ
Σκηνικά – Επιμέλεια κοστουμιών: ΒΑΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
Μουσική: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ & ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΛΗΣ Σήφακας
ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΛΕΚΗΣ Καπετάν Μιχάλης
ΝΙΚΟΣ ΔΑΔΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Νουρήμπεης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Εφεντίνα
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ Εμινέ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΟΝΤΗΡΗΣ Ιδομενέας
ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Μανούσακας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΗΣ Τίτυρος
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΝΤΕΣΗ Ρηνιώ
ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΔΑΚΗ Κατερίνα
ΤΑΣΟΣ ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ Καπ. Πολυξύγκης
ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΝΑΚΗΣ Βεντούζος
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΟΤΩΝΑΚΗΣ Καπ. Στεφανής
ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Καγιαμπής
ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΥΛΑΣ Θοδωρής
Ζωντανή Μουσική: ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΝΑΚΗΣ (Λύρα - Τραγούδι), ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ (Λαούτο)
Πηγή:
http://www.dipethekritis.gr 2)
«Εγκαίνια» του Ν. Ζακόπουλου από τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Π.Κ. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ - Σάββατο 04/08/07Δυστυχώς δεν βρήκα στοιχεία για το έργο – μόνο μερικά στοιχεία για τον συγγραφέα:
Νίκος Ζακόπουλος (1917-1997). Ο Νίκος Ζακόπουλος γεννήθηκε στη Μεσσήνη της Πελοποννήσου. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ Παθολογίας και εργάστηκε ως γιατρός. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπίατρος και τιμήθηκε με το μετάλλιο εξαιρέτων πράξεων και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του Ε.Α.Μ., δράση για την οποία διώχτηκε και φυλακίστηκε. Διετέλεσε αρχηγός της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών της Κέρκυρας και της Σχολής Χημικού Πολέμου. Δημοσίευσε και εξέδωσε ιατρικές και λογοτεχνικές μελέτες, ενώ συνεργάστηκε ως επιφυλλιδογράφος και χρονικογράφος με έντυπα όπως η Ελευθεροτυπία, τα Νέα, η Βραδυνή και λογοτεχνικά περιοδικά. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1963 με το ταξιδιωτικό κείμενο Το οδοιπορικό ενός Ι.Χ. και ακολούθησε η ποιητική συλλογή Διέξοδος (1969). Ασχολήθηκε επίσης με το διήγημα και με το θέατρο, με πρώτο έργο του τον Ξένο (1968), που παραστάθηκε από το Πειραματικό Θέατρο της Μαριέττας Ριάλδη. Τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1972 για τη συλλογή Με γυμνό πρόσωπο), τον έπαινο του κρατικού θεατρικού διαγωνισμού (1969 για την Ομφάλη και 1973 για το Τσίρκο) και το Α΄ Κρατικό Βραβείο Θεάτρου (1973 για την Δικαίωση), το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1979 για τη συλλογή διηγημάτων Ο ένας και ο άλλος). Διακρίσεις πήρε επίσης για τα έργα του Ο χορός και Ιουλιανός ο οραματιστής. Έργα του παραστάθηκαν από πολλούς θιάσους και μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο. Διετέλεσε επίσης μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Γιατρών Λογοτεχνών και της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων, Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Θεάτρου και του Άρματος Θέσπιδος.
Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.
3) «Το μόνο της ζωής το ταξείδιον» του Γ. Βιζυηνού από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου - Τρίτη 07/08/07Το έργο του Γεωργίου Βιζυηνού "Το μόνο της ζωής του ταξείδιον" ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Η γλώσσα του Βιζυηνού παραμένει και σήμερα ζωντανή και γεννά έντονα αισθήματα όπου το γέλιο και η συγκίνηση συνυπάρχουν αρμονικά.
Το έργο του Γ.Βιζυηνού μας κάνει να νιώσουμε την πιο γνήσια και πηγαία συγκίνηση που μπορεί να μας δώσει η τέχνη μέσα από τη γοητευτική ιστορία του μικρού ράπτη που έχει πιστέψει σαν πραγματικότητες τα παραμύθια που του έχει διηγηθεί ο παππούς του.
Μια διαδρομή στα μύχια μιας λησμονημένης αθωότητας όχι μόνο της δικής μας της προσωπικής, αλλά και αυτής της λαϊκής μας παράδοσης που μας έδωσε διαχρονικά την πιο φωτεινή και παιγνιώδη πλευρά του ελληνικού πολιτισμού.
Η παράσταση μας απευθύνεται στο ευρύ κοινό, ξυπνά οικείες μνήμες και συγκινεί με το θέμα της και τον υπέροχο λόγο του συγγραφέα.
Συντελεστές:
Δραματουργία-σκηνογραφία:Δήμος Αβδελιώδης,
Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης-Λυδία Κονιόρδου
Μουσική : Βαγγέλης Γιαννάκης, Βοηθός σκηνοθέτη:Άννα Μπόη.
Διανομή
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί : Κώστας Τζουβάρας, Φένια Μάγιου