Το 43% του χιλιάρικου αρπάζει το κράτος από τον επαγγελματία (Παραδείγματα)


Αν νομίζετε ότι φόροι εισοδήματος με συντελεστές κοντά στο 30% είναι ιδιαίτερα υψηλοί ξανασκεφτείτε το: πέραν αυτών, το «καθαρό» εισόδημα ξαναφορολογείται με επιπλέον 24% – έναν από τους υψηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη- μέσω των έμμεσων φόρων.
Και σαν να μην έφτανε η διπλή φορολόγηση των συνεπών φορολογούμενων, σαν κερασάκι στην τούρτα έρχονται να προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Έτσι ακόμα και αν πιστεύετε ότι, μετά το φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να υπάρξει κάποιος επαγγελματίας με 1.000 ευρώ το μήνα «καθαρά» στο χέρι έχετε μάλλον λανθασμένη εντύπωση. Στην πραγματικότητα η επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς βασικές υπηρεσίες όπως η κινητή τηλεφωνία ή αγαθά όπως η βενζίνη επιβαρύνονται και με επιπλέον ειδικούς φόρους και τέλη.
Έτσι το χιλιάρικο μειώνεται και φτάνει να… μην φτάνει ούτε για βασικές υποχρεώσεις.
Μάλιστα από τα τέλη του 2016 οι επιβαρύνσεις αυξήθηκαν περαιτέρω εξαιτίας της αναπροσαρμογής των συντελεστών ΦΠΑ αλλά κυρίως λόγω των αυξήσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, την βενζίνη (1/1/2017), τα τσιγάρα κ.λ.π.
Από την απλή ανάλυση των εισοδημάτων και των εξόδων ενός ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών (μπλοκάκι και έχει αφορολόγητο όριο) προκύπτει ότι στο ελληνικό δημόσιο δίνει άνω του 40% του εισοδήματος παρά το γεγονός λαμβάνει ένα σχετικά μικρό ποσό.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ο φορολογούμενος-μπλοκάκι έχει ακαθάριστα έσοδα που ανέρχονται στο ποσό των 12.000 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθεί να πληρώσει, όπως αναφέρει το liberal.gr, διαμορφώνονται ως εξής:

-Φόρος εισοδήματος 250,14 ευρώ

-Τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ

-Ασφαλιστικές εισφορές στο φορολογητέο εισόδημα: 2.431,20 ευρώ

Η συνολική επιβάρυνση 3.286,34 ευρώ ή το 27,4% των εισοδημάτων του.
Ωστόσο οι φόροι δεν τελειώνουν εδώ. Ο εν λόγω μισθωτός έχει μηνιαίως τα εξής έξοδα για τα οποία πληρώνει ΦΠΑ και τέλη ως εξής:

– Σούπερ Μάρκετ 100 ευρώ: ΦΠΑ 18,5 ευρώ (τρόφιμα και απορρυπαντικά που υπολογίζονται με δύο συντελεστές 13% και 24%)

– Βενζίνες 150 ευρώ: ΦΠΑ 29,04 ευρώ (τιμή λίτρου 1,537 ευρώ)

– ΔΕΗ 50 ευρώ (υπολογισμός ανά μήνα για διαμέρισμα 80 τ.μ.) : ΦΠΑ 6,5 ευρώ

– ΕΥΔΑΠ 15 ευρώ (υπολογισμός ανά μήνα ): ΦΠΑ 1,95 ευρώ

– Διασκέδαση 150 ευρώ: ΦΠΑ 36 ευρώ

– Κινητό και σταθερό 66,51 ευρώ: ΦΠΑ και τέλη 17,75 ευρώ

– Διάφορα έξοδα 200 ευρώ (τσιγάρα, ρούχα ασφάλιστρα αυτοκινήτου ανάλυση ανά μήνα κ.λ.π.): ΦΠΑ 48 ευρώ.
Το μηνιαίο σύνολο έμμεσων φόρων ανέρχεται στα 157,24 ευρώ ή διαφορετικά στα 1892,88 ευρώ το χρόνο. Στο πόσο αυτό εάν προστεθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές τα έξοδα φθάνουν στα 5.179,22 ευρώ.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 43% του εισοδήματος για έναν φορολογούμενο που Ποσό το οποίο αποτελεί το 43% του εισοδήματος.

Δηλαδή, ο ανωτέρω φορολογούμενους πληρώνει στο κράτος φόρους και εισφορές με συντελεστές άνω του 40%.


Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο θα δημοσιευτεί μετά την έγκριση απο τον Διαχειριστή.

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.