Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα σε Γαλάζιες Σημαίες – Πρωτιά για Χαλκιδική

Σε μια μεγάλη διάκριση προχώρησε η Ελλάδα, αφού οι ελληνικές ακτές κέρδισαν τη δεύτερη θέση παγκοσμίως σχετικά με τον αριθμό των παραλιών που έχουν γαλάζιες σημαίες.

Συνολικά 515 ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και τέσσερα σκάφη αειφόρου τουρισμού κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία», όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι και ο εθνικός χειριστή του διεθνούς αυτού προγράμματος. Η Ελλάδα βρέθηκε πίσω από την Ισπανία σε ένα σύνολο 47 χωρών που συμμετέχουν στη «Γαλάζια σημαία». Με τις βραβεύσεις αυτές η Ελλάδα έλαβε το 12% των συνολικών βραβεύσεων για φέτος.

Με 92 σημαίες, ,την πρωτιά στην Ελλάδα πήρε η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.797 ακτές, 695 μαρίνες και 67 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλον τον κόσμο.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία» είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Είναι απαραίτητο να τηρούνται και τα 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Η Ελλάδα και στο πρόγραμμα για σκάφη αειφόρου τουρισμού

Το 2017 ξεκίνησε στην Ελλάδα η εφαρμογή του προγράμματος για τα σκάφη αειφόρου τουρισμού. Πρόκειται για εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείρισή τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951), που το 2016 έκλεισε 65 χρόνια αδιάλειπτης δράσης σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με πέντε δίκτυα εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού (www.eepf.gr).

Δείτε στον διαδραστικό χάρτη αναλυτικά ποιες παραλίες έχουν μπλε σημαία στην Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Με μπλε χρώμα αναφέρονται οι παραλίες, ενώ με πορτοκαλί οι μαρίνες και με πράσινο τα σκάφη

http://newpost.gr
Labels

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιο θα δημοσιευτεί μετά την έγκριση απο τον Διαχειριστή.

[blogger][facebook]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.